Bali

Så er vi taget videre til det sydlige Bali. Vi nyder solen ved Nusa Dua beach, slapper af på de uberørte strande og udforsker denne del af øen. Det eneste ”men” er bare, at strandene bestemt ikke er uberørte. De er møgbeskidte, fyldte med skrald og ikke særligt attraktive. Vi har nemlig valgt det helt forkerte tidspunkt at besøge Balis strande på. Vi var udmærket klar over, at vi kom lidt udenfor højsæson, men lagde ikke så meget vægt på det. Nu ved vi, hvorfor vi skulle have ventet en måneds tid…

Ærlig snak, så var vi ikke ”blown away” over området. Derfor brugte vi tiden på at se os lidt omkring udenfor Nusa Dua området.

En dag bookede vi pladser på en af de små speedbåde, og tog til Nusa Lembongan. Det var til gengæld en super oplevelse. Lembongan er en mindre ø, der ligger lige ud for Balis østkyst. Øen er noget af det mest fredelige vi har besøgt. Smuk natur, små betagende strancaféer og en fantastisk stemning. Øen har næsten ingen biler, og en tur rundt på scooter giver muligheden for at se det meste på en dag. Vi lejede to scootere, og havde en fantastisk oplevelse.

Vi ankom i fint vejr, og startede med at køre op på den nordlige del af øen til Mangrove Paradise Retreat, der mest af alt var en lille restaurant ved den smukkeste mangrove. Stedet ligger afsides, er hyggeligt og som så meget andet i Indonesien drives det af en familie.

Er der noget børn kan forholde sig til, er det børn. Nysgerrigheden blusser op, når man møder nogen, der ikke lige lever det samme liv som man selv gør. Jeg tør ikke tænke på alle de tanker, der er strøget igennem ungernes hoveder, da de, nysgerrigt, sad på den anden side af baren og kiggede over på de balinesiske børn, som må have haft det på præcist same måde.

Herefter tog vi vestpå og besøgte Mushroom beach. Selvom vi var udenfor sæsonen, havde strandene et helt andet og mere paradisisk udtryk på Lembongan. De smalle veje, der førte til Mushroom Beach, gav et indtryk af, at vi kom til en ganske ubefærdet strand. Der var heller ikke overfyldt, men det var et af de steder der virkede til at tiltrække lidt turister. Skyerne trak ind over os, og vi måtte søge i ly på strandens café.

Mushroom beach var et besøg værd, og oveni (pade)hatten fik vi nogle lækre smoothies og lidt at spise.

Herefter drønede vi videre til den brofaste ø, Ceningan. Selvom det var en endnu mindre ø, virkede der faktisk til at være en del herboende udlændinge. I hvert fald mødte vi en del engelsktalende.

Man når nemt rundt på de to øer på en dag, og når man er afsted, er det værd at køre forbi Ceningang View Point (kaldet Mahana Jumping Point). Ikke fordi man kommer mange kilometer over havets overflade, men fordi der er stille og fredfyldt og en fin udsigt over øen.

Da vi skulle retur til Bali, var de sorte skyer for alvor trukket ind over Lembongan. Sjældent har vi set så mørk en himmel og så mange lyn på kort tid. Det var også en ganske blæsende tur på vej hjem, men trods det, var turen fin, og vi kom sikkert i havn.

Dagen efter tog vi på skildpaddefarmen, Turtle Conservation and Education Centre på Serangan Island, der er brofast med Bali.

Serangan Island, også kendt som Turtle Island, er kendt for sine bevaringsindsatser for havskildpadder.

På Turtle Island er der flere bevaringsprojekter, hvor besøgende kan lære om og observere havskildpadder. Disse projekter fokuserer ofte på redning, rehabilitering og beskyttelse af truede havskildpaddearter. Besøger man farmen i juni måned, kan man være med til udrugning af skildpaddeæg, navngive en skildpadde, hvis man støtter med et givent beløb.

Vi var meget opmærksomme på, at ikke alle steder, der markedsføres som “skildpaddefarme”, har en positiv indvirkning på skildpadderne, og nogle steder kan have kontroversielle praksisser. Derfor ved vi heller ikke, om stedet vi besøgte havde nogle slagsider, men fik det blot anbefalet af lokale, og kunne læse os frem til, at de havde de rigtige værdier. Som nævnt, er det ikke en garanti for noget.

Dagen gik derude, selvom det ikke er et stort sted, men det havde været en endnu større oplevelse, hvis vi havde været der i den rette periode. Rejsen lakkede mod enden, og vi forlod Bali med en stor oplevelse i Ubud, et indtryk af en enormt venlig befolkning, der boltrer sig i det smukke landskab under de ekstremt varme himmelstrøg. Selvom den sydlige del af øen skuffede os, så har vi stor lyst til at vende tilbage til Bali, da vi også ved, at vi var der lidt udenfor sæsonen. Øen har helt sikkert også meget mere at byde på, end det vi så. Så Bali, på gensyn!